Endelig kommer Ssens trio og Håvard Gimse til Resonans! Ssens trio med fiolinist Sølve Sigerland, bratsjist Henninge Landaas og cellist Ellen Margrete Flesjø har høstet ovasjoner i internasjonal presse for sine plateinnspillinger av stryketrioer av Beethoven og Mozart. Trioen mottok Supersonic Award fra Pizzicato Magazine og ble nominert til den prestisjetunge ICMA Award i 2018. Fanfare Magazine skrev følgende om trioens Beethoven innspilling: "With absolutely no hesitation I will say that it goes right to the top of my Beethoven String Trios list". I Pizzicato Magazine kunne man lese følgende: "Beethoven med kommunikativ spilleglede. Den lekne spillegleden er gjennomgående. "Trialogen" er fremragende, hver og en sanser hverandre. Gjennom denne interaktive musiseringen, som i Adagio- og Menuett-satsene fortryller med intime stemninger, vinner Beethovens verk dybde og sanselighet. Når dette sjelfulle spill kombineres med en fantastisk veltalende virtuositet, står det intet igjen å ønske". Til Gjøvik og Resonans har trioen med seg vår egen norske superstjerne Håvard Gimse. Gimse er en av Norges og Nordens mest ettertraktede pianister. Han har et helt utrolig stort repertoar og har gjort en haug med kritikerroste plateinnspillinger. Gimse har spilt et utall pianokonserter med ledende orkestre og dirigenter, og er i tillegg en svært aktiv kammermusiker. Visste du forresten at Håvard Gimse også er en elegant og morsom verbal formidler fra scenen og at han er professor på Norges musikkhøgskole? Ssens trio og Håvard Gimse kommer til Resonans med et særdeles vakkert kammermusikkprogram. Vi får blant annet høre en av Dvoraks flotte og følsomme klaverkvartetter. En varmere, mer rørende og vakrere start på oktober skal du lete lenge etter!
Sølve Sigerland – fiolin
Henninge Landaas – bratsj
Ellen Margrete Flesjø – cello
Håvard Gimse – piano
Forfatter Karl Ove Knausgård blir ofte sitert på sin beskrivelse av kunst som en opplevelse der publikum løftes opp, for så å slippes ned på et annet sted. Dette er en slik kveld! Gjør deg klar for en særdeles sanselig, vakker og lavmælt opplevelse, når Sigurd Hole sammen med noen av landets fineste musikere slipper oss ned midt i Amazonas’ mangfoldige regnskog. Gjennom det prisbelønte verket RORAIMA, et bestillingsverk for Oslo World i 2020, har Hole skapt en verden av lydlige smaker, lukter og nærmest taktile musikkopplevelser. Verket setter fokus på temaer som naturmangfold og økologisk sårbarhet, og henter inspirasjon blant annet fra lyden av regnskogen i Amazonas og Yanomami-folkets mytologi. Musikken inneholder også feltopptak fra regnskogen av den amerikanske lydbildeøkologen Bernie Krause. Så har du ikke vært der med din egen båndopptaker, er dette anledningen til å ta reisen.
Sigurd Hole har de senere år høstet stor internasjonal anerkjennelse for sitt solokontrabass-spill, bl.a. med konsert i Carnegie Hall. Anerkjennelsen er ikke blitt mindre med utgivelsen av RORAIMA. Verket ble sluppet på plate vinteren 2022, og har fått overveldende mottakelser både i Norge og i utlandet. Albumet fikk strålende kritikk i The New York Times, og låten The Presentation Dance gikk rett inn på avisens THE PLAYLIST for uke 7. I tillegg ble albumet nylig tildelt den prestisjetunge tyske kritikerprisen «German Record Critics’ Award». Dette er stille, men kraftfull musikk. Regnskogens eksistensielle betydning og planetens helse har ført til mangt et klimarop. Sigurd Hole er ikke den som roper høyest, men vi kan vi love deg en fantastisk opplevelse om du tar deg tid til å lytte!
Trygve Seim – saksofon
Frode Haltli – trekkspill
Helga Myhr – fele
Tanja Orning – cello
Håkon Aase – fiolin
Sigurd Hole – bass
Knut Kvifte Nesheim – trommer
Audun Strype – lyd
Jan Erik Holto – visuals
Selv om Resonans er en helårs konsertserie, liker vi tanken på at hver eneste Resonanskonsert skal by på en aldri så liten dose festivalstemning. Den gode atmosfæren før og etter konsert, den konsentrerte lyttingen i salen, et overraskelsesmoment her, en ny musikerkonstellasjon der, og magien som oppstår når musikere som ikke har spilt sammen før, bokstavelig talt finner tonen, og plutselig flyter på en slags felles bølge. Slikt er vanskelig å framkalle på kommando. Noen ganger skjer det, andre ganger ikke. Av musikere vi har møtt på festivaler rundt omkring, er den svensk-danske cellisten Andreas Brantelid noe av det nærmeste vi kommer en garantist for at de gyldne øyeblikkene skal oppstå. For det første har han en klang i Stradivariusen sin som kan inspirere en gråstein. For det andre er han en spesielt levende og engasjerende musiker. For det tredje er han en skikkelig hyggelig fyr. Ikke rart at han, helt siden han som 18-åring vant 2006-utgaven av den internasjonale EBU-konkurransen (med Tine Thing Helseth som en god nummer to), har vært blant Skandinavias mest etterspurte solister. En kammermusiker festivaler og konsertserier verden over engasjerer gang etter gang, nærmest på autopilot. Derfor var det ikke vanskelig å komme fram til at Andreas var mannen vi ønsket å spørre om å lage varm festivalstemning på Gjøvik en kald søndag i november. Som tenkt, så gjort. Andreas sa ja, og vi sa hurra! Og hvem ville han så ha med seg på denne «festivalen»? Mathias Kjøller ble raskt dratt opp av hatten. Klarinettisten som lenge før han var ferdig med studiene, i en alder av 21, kapret sin første soloklarinettist-jobb (Århus Symfoniorkester), før han fire år senere fikk tilsvarende jobb i København (Dansk Radiosymfoniorkester). Vår egen Gunnar Flagstad var nestemann på Andreas sin liste. Også en festivalgjenganger. En ekstremt fleksibel og lyttende pianist som har opptrådt i over tjue europeiske land. Mathias og Andreas har spilt sammen før. Det har Andreas og Gunnar, også. Mathias og Gunnar har derimot aldri møtt hverandre. Spennende. Akkurat som det skal være på festival!
Andreas Brantelid – cello
Mathias Kjøller – klarinett
Gunnar Flagstad – piano
Det er umulig å ikke la seg sjarmere i senk av Fint Fransk Orkester. Denne gjengen er til sine virtuose fingerspisser så franske at de kan få den mest arrogante kelner i Lyon til å rødme av forlegenhet. Så har du ikke nettopp vært i Paris, er dette det nærmeste du kommer Montmartre. Med stil, eleganse og humor tar de deg med dypt inn i den franske chanson-tradisjonen og innvier deg i en særegen verden av originale låter og fargerike karakterer. Et must for de frankofile! Orkesteret byr på chansons og cabaret, string-swing og hip hop, cœur et douleur (hjerte og smerte), nypolert trombone og nystemt trekkspill, skjønn solosang og deilige duetter. Men først og fremst handler det om det største og viktigste av alt, AMOUR! Og det er nesten umulig å ikke la seg bli forelsket. På repertoaret står toner og tekster ført i pennen av orkesteret selv, men forvent også finurlige tolkninger av franske forgjengere som Serge Gainsbourg, Charles Trenet og Django Reinhardt.
Og hvem er det vi møter? JOLIE EVA VON SAVIGNY er orkesterets maestra og tidligere cabaretsangerinne, opprinnelig fra en overklassefamilie i Berlin. Det sies at hun blant annet var et stort forbilde for Marlene Dietrich. DOMINIQUE DE BRAQUAVAL-EN-VALISE er en tidligere sirkusartist og sirkusmusiker, som ingen egentlig helt vet hvem er og hvor kommer fra. LE COUTEAU snakker aldri om fortiden sin. Han sier kun at han er vaskeekte sigøyner, gal og farlig som få, med haugevis av unevnelige synder bak seg, men de andre mistenker en mykere side ved ham, at han egentlig har en helt annen livshistorie som han ikke vil vedkjenne seg. Han ler aldri, smiler sjelden. LE COUTEAU har en mistanke om at DOMINIQUE DE BRAQUAVAL-EN-VALISE er en internasjonalt etterlyst belgier, og at det pompøse etternavnet hans er rent oppspinn. DON JOHAN er den norskeste av nordmenn, hadde tidligere vage og uuttalte forbindelser til den famøse, norske sauekjøttmafiaen på Vestlandet. Han drev en storslått fjellgård på Voss, med besøkende fra hele verden, men da den franske artisten Margot de Nîmes opptrådte på Stalheim Hotell høsten 1913, ble livet hans for alltid endret. Det var un coup de foudre for dem begge, kjærlighet ved første blikk. THÉO kommer fra en av de mest fornemme familiene i Paris, med aner tilbake til de tidlige, franske kongene. Men han har ikke hatt kontakt med en eneste en av slektningene sine på mange år. Ryktene sier at de gav ham kontrabassen og noen få, verdifulle arvestykker, for så å sende ham på dør den dagen han fylte 16 år.
Fint Fransk Orkester er basert i Stavanger og spiller nå for utsolgte hus på hele Vestlandet. Ensemblets diva blir beskrevet som absolutt gull, og anmelder i Nettavisen må rett og slett være nesegrus forelsket når han uttrykker "Hvilken skatt hun er! Nasjonen og vel så det fortjener å få møte henne i stadig større grad i tida som kommer". Resonans har for lengst stilt seg i køen og er klare for Den Store Kjærligheten!
Eva Bjerga Haugen – vokal/tangenter
Dominique Brackeva – vokal/trombone
Johan Egdetveit – trekkspill
Andreas Barsnes Onarheim – gitar/vokal
Theodor Barsnes Onarheim – kontrabass